Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

DUO ELXIS ταξίδι στον έρωτα


Μια ιδιαίτερη μουσική βραδιά περιμένει όσους θέλουν κάτι διαφορετικό, τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 9 το βράδυ στο Λαογραφικό Μουσείο Βέροιας (κτήριο Σαράφογλου – Κυριώτισσα). Μακριά από το άγχος της καθημερινότητας, το μουσικό ντούο φλάουτου κ άρπας Duo Elxis , θα μας ταξιδέψει ρομαντικά στους ήχους της κλασικής και κινηματογραφικής μουσικής και θα μας παρασύρει με το ρυθμό του σε μια βραδιά με πολύ συναίσθημα και όμορφη ατμόσφαιρα. Ο Ζαχαρίας Ταρπάγκος (φλάουτο) και η Μαρία Μπιλντέα (άρπα) θα ερμηνεύσουν έργα μεγάλων συνθετών του 20ού αιώνα που ενώνουν τον αγγελικό ήχο της άρπας με τον «κελαριστό» ήχο του φλάουτου. Η ποικιλία των έργων έχει σκοπό να παρασύρει και να μυήσει τους ακροατές στην απαράμιλλη γοητεία του συνδυασμού των δύο αυτών οργάνων.


Η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε κατόχους της ειδικής αριθμημένης πρόσκλησης (δωρεάν), την οποία θα μπορεί να προμηθευτεί όποιος θέλει από τα γραφεία της Κ.Ε.Π.Α Δήμου Βέροιας


DUO ELXIS
Φλάουτο και άρπα. Ένας συνδιασμός οργάνων που ανα τους αιώνες έχει προσελκύσει μεγάλες μορφές συνθετικής ιδιοφυίας να αφουγκραστούν, να συγκινηθούν και να συνθέσουν μουσική. Οι ήχοι των δυο οργάνων ευέλικτοι, μαλακοί, αέρινοι και ονειρικοί όπως έχουν χαρακτηριστεί όχι μόνο από τους ειδικούς αλλά και από το πλήθος των ακροατών που για πρώτη φορά έρχονται σε επαφή με το άκουσμα των οργάνων αυτών, ταξιδεύει το ακροατήριο σε ηχητικούς ορίζοντες πολύ διαφορετικούς από αυτούς τηςκαθημερινότητας μια πόλης. Συνθέτες όπως ο W.A.Mozart, ο G.Bizet (συνθέτης της μοναδικής όπερας «Carmen»), ο C.Debussy (ο σημαντικότερος ιμπρεσιονιστής συνθέτης), έχουν μαγευτεί από τον ηχοχρωματικό συνδιασμό των οργάνων αυτών και έχουν συνθέσει πανέμορφα κοντσέρτα, κομμάτια μουσικής δωματείου και έξοχα ορχηστρικά ντουέτα για το μουσικό σύνολο αυτό.
Εμείς χρησιμοποιούμε αυτό το συνδιασμό οργάνων για να αναδείξουμε το πέρασμα. Το πέρασμα είναι η πορεία μέσα από την μουσική των κλασικών συνθετών της Ευρώπης στους Έλληνες συνθέτες με υπέροχα μουσικά κομμάτια, που στηρίζουν τον Ελληνικό πολιτισμό. Το φλάουτο και η αρπα που έχουν χαρακτηριστεί τόσο πολύ σήμερα από την χρήση τους στην μουσική Δυτικο ευρωπαικής κουλτούρας και ιδιαίτερα στην κλασσική μουσική έχουν προγόνους που απαντώνται έντονα στην αρχαία ελληνική ιστορία. Το φλάουτο στην αρχαία Ελλάδα είχε σαν αντίστοιχο όργανο τον διπλό αυλό που απεικονίζεται σε πολλά αγγεία και γλυπτά. Η άρπα είναι από τα αρχαιότερα μουσικά όργανα, και εμφανίζεται σε αγγειογραφίες με χορδές που στηρίζονταν σε ελλειψοειδή σκελετό, ελεύθερο από τη μια πλευρά. Με όχημα ένα φλάουτο και μια άρπα θα προσφέρουμε στο κοινό ένα ταξίδι αφουγκράζοντας τον ήχο σημαντικών Ευρωπαίων και Ελλήνων συνθετών όπως ο Mozart, Piazzola, Bartok, ο Μάνος Χατζηδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, δίνοντας με αυτό τον τρόπο το πολιτισμικό στίγμα της Ελληνικής δημιουργίας μέσα στην ποικιλότητα της παγκόσμιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: