Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Παγκόσμια τράπεζα σπόρων...

Η ύπαρξη αυτού του θησαυροφυλάκιου βαθιά στα βουνά θα σε ξαφνιάσει. Κι ακόμα περισσότερο το τι έχει μέσα!
Η ύπαρξη αυτού του θησαυροφυλάκιου βαθιά στα βουνά θα σε ξαφνιάσει. Κι ακόμα περισσότερο το τι έχει μέσα!Η ύπαρξη αυτού του θησαυροφυλάκιου βαθιά στα βουνά θα σε ξαφνιάσει. Κι ακόμα περισσότερο το τι έχει μέσα!Η ύπαρξη αυτού του θησαυροφυλάκιου βαθιά στα βουνά θα σε ξαφνιάσει. Κι ακόμα περισσότερο το τι έχει μέσα!
Βαθιά μέσα σε ένα βουνό στο παγωμένο, μακρινό νορβηγικό αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ, στα μισά ανάμεσα στη Νορβηγία και το Βόρειο Πόλο, σε ένα από τα νησιά του αρχιπελάγους βρίσκεται το "Svalbard Global Seed Vault" - η παγκόσμια τράπεζα σπόρων του Σβάλμπαρντ. 



Πρόκειται για μια υψηλής τεχνολογίας εγκατάσταση για αποθήκευση σπόρων, φτιαγμένη για να αντέξει στη φθορά του χρόνου και όλες τις πιθανές φυσικές καταστροφές ή τις καταστροφές που μπορεί να προκαλέσει ο άνθρωπος. Ο σκοπός του θησαυροφυλακίου είναι να αποθηκευτούν σε αυτό παγωμένα δείγματα από όλους τους σπόρους του κόσμου, ως ένα προληπτικό μέτρο για τη διασφάλιση της τροφής του πλανήτη.

Το αποκαλούν συχνά και "Doomsday" Seed Vault. Το "Svalbard Seed Vault" είναι το προληπτική μέτρο ενάντια σε βοτανικές καταστροφές, έτσι ώστε η παραγωγή τροφής να μπορεί να ξαναρχίσει παντού στον πλανήτη μετά από μία ενδεχόμενη τοπική ή παγκόσμια καταστροφή. 


Η πρόσβαση στο θησαυροφυλάκιο γίνεται από ένα τούνελ 100 μέτρων περίπου, με μια πύλη εισόδου στο εξωτερικό του.


 
Η είσοδος είναι το μόνο ορατό κομμάτι των εγκαταστάσεων.


 
Η είσοδος έχει τη μορφή ενός μακριού, στενού "πτερυγίου" από μπετό και είναι φτιαγμένη από γυαλισμένο ατσάλι.


 
Η καλλιτεχνική διακόσμηση της ορατής οροφής του και του επάνω κομματιού της εισόδου, εν μέρει αντανακλά το πολικό φως και εν μέρει εκπέμπει η ίδια ένα διακριτικό φως.



 
Για την τοποθεσία του έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα γνωστά σενάρια για το επίπεδο της θάλασσας που ανεβαίνει από πιθανές παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές.


 
Επίσης η εγκατάσταση έχει τοποθετηθεί τόσο βαθιά μέσα στο βουνό που οποιεσδήποτε αλλαγές στο κλίμα του Σβάλμπαρντ δεν θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της ψύξης και έτσι οι σπόροι θα είναι εκεί απόλυτα ασφαλείς.


 
Η εγκατάσταση αποτελείται από τρεις ξεχωριστές υπόγειες αίθουσες. Κάθε αίθουσα έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει 1,5 εκατομμύρια διαφορετικά είδη σπόρων.


 
Κάποιοι από τους σπόρους που φυλάσσονται εδώ.


 
Το θησαυροφυλάκιο σπόρων λειτουργεί με το ίδιο σύστημα των θυρίδων σε μία τράπεζα.


 
Η τράπεζα είναι ιδιοκτήτης του κτιρίου και ο καταθέτης ιδιοκτήτης του περιεχομένου της θυρίδας του.


 
Στην περίπτωση του "Seed Vault", το κτίριο ανήκει στη Νορβηγία που χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου την κατασκευή του που κόστισε εννιά εκατομμύρια δολάρια.


 
Όσον αφορά στους σπόρους ανήκουν στα διάφορα έθνη ανά τον κόσμο που τα στέλνουν στην τράπεζα σπόρων για φύλαξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: